Használd a színkört

Ha nem tudod, hogyan keverd és párosítsd ruhatárad színeit, akkor a színkört neked találták ki. 

Gondolom, a rajzórákról te is emlékszel a színkörre, de mi is ez valójában, és hogyan alkalmazhatod szettjeid összeállítására vetítve?

 A színkör egy kördiagram, amely megmutatja a különböző színek közötti kapcsolatot. Sir Isaac Newton 1704-ben fejlesztette ki az első aszimmetrikus színkört, amely hét színből – piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és lila – állt. 1810-ben Johann Wolfgang von Goethe kifejlesztett egy szimmetrikus színkört, mindössze hat színnel, amely hasonló a ma is használthoz. 

Hogyan párosítsunk ruhákat a színkör segítségével?

1. Kezdd az analóg színekkel. Az analóg színek egymás mellett helyezkednek el a színkörön, és közös árnyalattal rendelkeznek. Amikor új színeket építesz be a ruhatáradba, keress egy színt, amit kedvelsz és örömmel viselsz. A példa kedvéért most legyen ez a világoskék. Ehhez a színhez párosíts kékeszöldet vagy kék-ibolya színt. Mivel ezek a színek a színkörön egymás mellett helyezkednek el, így árnyalataikban tökéletesen fognak harmonizálni.

2. Ha szeretnél egy lépéssel bátrabb lenni, akkor válassz ruhádhoz egy komplementer színű kiegészítőt: ezek a színek egymással szemben helyezkednek el a színkörön. Ezt alkalmazva gyönyörű és változatos összehatást érhetsz el megjelenéseddel. Gondolj a sárgára és a lilára. Ha merész színeket párosítasz össze, akkor a két szín kiemeli egymást, és ez különleges hangulatot fog kölcsönözni a megjelenésednek.

3. Viselj olyan kiegészítőket, amelyek nem „illenek össze”. Ha nem egyfajta monokróm megjelenésre vágysz, akkor ne törd magad azzal, hogy passzoljon az öv a táskádhoz és a cipődhöz. Ezeket a kiegészítőket remekül fel lehet arra használni, hogy megbolondítsd velük megjelenésed. Használj kiegészítőidben egymástól teljesen eltérő színeket. Mivel ezek a szettednek csak kicsiny felületén jelennek meg, így bátran kísérletezhetsz.

4. Keverd a semleges színeket. A semleges színek remek barátai az élénk színeknek. A színek keverése nemcsak a merész színekről szól – a semleges színek, mint a barna, a fekete, a sötétkék és a fehér, szinte mindig jól passzolnak egymáshoz, ezért ne félj fekete nadrágot barna cipővel hordani. 

5. Viselj farmert semleges színként. Tekintsd a farmert semleges színnek, illetve semleges ruhadarabnak, ami azt jelenti, hogy nyugodtan keverheted bármilyen más színnel (beleértve a kéket is. Ez azt is jelenti, hogy keverheted a farmert a farmerral. Ezt olyan farmerárnyalatokkal tedd, amelyek eltérőek, hogy megjelenésed ne legyen túlzottan egymásba olvadó. Próbáld párosítani a közepes koptatású farmert egy világos koptatású farmeringgel, vagy a sötét koptatású farmert egy közepes koptatású farmerdzsekivel.

6. Monokróm hatás: ha ismét elképzeled magad előtt a színkört, akkor úgy tudsz a legegyszerűbben harmonikusan felöltözni, ha egy színcikkely árnyalatait kombinálod. Ezt valaki unalmasnak tartja, de ha ezt viseled, az roppant letisztult és harmonikus megjelenést kölcsönöz számodra.

Ha jobban belemerülsz a színkör használatába, akkor akár már egymás mellett három színt is használhatsz, vagy ha a színkörbe egy háromszöget rajzolsz, akkor is tökéletes lesz az összképed. Bátran kísérletezz, hogy megjelenésed változatos legyen. 

Bízom benne, hogy segítségedre lesz ez a kis szösszenet abban, hogy bátrabban párosítsd megjelenésedben a színeket.

Kosár

Nincsen több megvásárolható termék

A kosarad üres.