Alapdarabok

Egy gardrób felépítését mindig az alapdarabokkal érdemes elkezdeni, és ez nemcsak a ruhákra, de a kiegészítőkre is igaz. Én azt szoktam javasolni, hogy ezek az alapdarabok inkább legyenek klasszikus,örökzöld” darabok, és ne az aktuális divatot kövessék. 
A klasszikus darabokkal ugyanis  nemcsak a pénztárcádat, de a környezetedet is kíméled, hiszen egy ilyen kabátot, blézert akár évekig is tudsz hordani, így azt javaslom, hogy ezekkel az alapdarabokkal ne a divat után akarj loholni.
Ha a szekrényed tartalmaz néhány megbízható darabot, amelyeket vég nélkül viselhetsz, az segít a mindennapjaidban, hiszen ezáltal egy gonddal kevesebb. A semleges színekkel mindig egyszerűbb dolgozni, illetve ezeket például könnyebb feldobni egy-egy látványos kiegészítővel. Röviden: a klasszikus darabokkal számtalan lehetőséged nyílik arra, hogy stílusos szetteket alkoss belőlük.
A tökéletes kabát kötelező darabja az alapruhatárnak. Ez lehet egy farmerdzseki, bőrdzseki vagy esetleg ballonkabát. A megfelelő kabát könnyen kombinálható más ruhadarabokkal, és nagyon jól meg tudod benne mutatni a személyes stílusodat. A kabát az a ruhadarab, amelynek személy szerint én nem tudok ellenállni.

Két olyan mániám van, amelyeket kötelezőnek tartok egy gardrób kiindulásánál, ezek a fehér blúz és a fehér póló (mindenkinek megvan a maga fehér színe!).
A blúzok, ingek mindig jól jönnek, akár munkánk során, akár a magánéletünkben, így legyen legalább egy – a fazonodhoz illő –fehér inged/blúzod. Ezekkel a ruhadarabokkal nagyon jól lehet játszani: ki lehet gombolni, meg lehet csomózni, be lehet tűrni
De ami még fontos, az a színe. A szín semlegessége megkönnyíti a ruhák közötti zsonglőrködést. A blúzokat nagyon jól lehet variálni más felsőrészekkel, hiszen viselhetőek pulóverrel, blézerrel, lazább dzsekikkel, így számos különböző helyszínre vagy alkalomra be tudjuk őket illeszteni a mindennapjaink során.

Szekrényünk másik említett alappillére a fehér póló, amely szinte bármihez használható. Rétegezheted, felveheted farmerhez, blézerhez, szoknyákhoz, rövidnadrághoz...

A következő lkülözhetetlen darab a nadrágkosztüm, mely manapság megint a fénykorát éli. Színben a sötétkék vagy a fekete a legjobban kihasználható, attól függően, hogy kinek melyik a jobb.Különválasztva is jól kihasználható, tehát csak blézerként vagy csak nadrágként viselve. Ezzel tehát ismét nyerünk, hiszen külön-külön is és egyben is jól beépíthetőek a ruhatárunkba.

Nem maradhatnak ki szekrényünkből a pulóverek sem. Ezekből is érdemesebb minőségibb darabokat vásárolni, gondolok itt például a gyapjúból vagy kasmírból készült darabokra. Ha szerencséd van, akkor akár egy használtruha-üzletben is rálelhetsz ilyen pulóverekre. A fazonjuk lehet garbó, v-nyakú vagy kerek  kinek-kinek mi a megfelelő. Az alapruhatárad kialakításánál ezeknél a daraboknál is a leginkább valami semleges szín az igazán jó választás. Egy semlegesebb darabot például fel tudsz venni a fehér blúzodra vagy a blézered alá, ami így egy tökéletes őszi szett.

Ó igen, a jó öreg farmer, amely lkül a legtöbben létezni sem tudunk. Ehhez az első, tehát legfontosabb szempont a megfelelő szín, koptatás és fazon kiválasztása. De itt is az legyen a szempont, hogy ne egyszezonos darabokat akarjunk találni. Farmerből azért egy-két szín jól jön a mindennapokra, de az alapdarab egy kékszínű legyen.

Cipő! Az egyik nélkülözhetetlen darabunk a klasszikus fehér tornacipő. Ügyfeleim tudjákhogy ezt a kérdést mindig felteszem: van klasszikus fehér tornacipőd? Ez a cipő azami soha nem fog kimenni a divatból, mert mindenhez passzol.

De természetesen alkalmakra viselhető, különlegesebb lábbelire is feltétlenül szükség van. Ebből érdemes valami elegánsabbat választanod. Nem feltétlenül kell tűsarkúnak lennie, lehet balerina cipő, Oxford-stílusú vagy más kényelmesebb darab is, ezek éppoly elegánsak tudnak lenni. Válassz ebben az esetben is egy semleges színű cipőt, ilyen például a nude és annak árnyalatai, vagy pedig válassz feketét.

Egy olyan csizmára is szükséged lesz amelyet, ősztől télig, de akár még a közbenső időjárások esetén is tudsz viselni. Ez lehet egy lovaglócsizma, vagy a most divatos bokacsizma. Sarka lehet lapos, alacsony vagy vaskos fazon, de akár tűsarkút is választhatsz, ha ki vagy békülve a magassarok viseletével.

A következő alapkiegészítő az öv. Ma már ahogy azt régebben is megírtam  egy öv nem a funkcióról szól, hanem a divatról. Amikor övet vásárolsz, olyankor is azt vedd figyelembe, hogy évekig tudd viselni, és hogy ez a megjelenésed ékszere vagy dísze legyenEgy műbőr övet majdnem évente, újra és újra meg kell vásárolnod, míg egy bőrövet sokkal tovább tudsz viselni. Így nem hozod létre kidobott termékek halmazát, és még pénzt is megtakarítasz. Itt is a semlegességben rejlik a titok, ha az alapdarabokról beszélünk. Még egy kis praktikum: olyan csatszínt válassz, amilyen színű ékszereket többnyire viselsz.

Ruha nélkül nincs gardrób, de azt is mondhatnám, hogy „a kis fekete ruha” nélkül nincs megfelelő alapruhatárad, mivel ez egy időtlen darab, így nem lehet, de legalábbis nagyon nem érdemes kihagyni. Ha nem vagy oda a fekete színért, válasz más színt, olyat, amelyben magabiztosnak érzed magad, eközben pedig tartsd szem előtt a többi alapholmidat is. Keress klasszikus fazonút, amit blézereddel, bőrdzsekiddel is jól tudsz majd kombinálni.

Úgy gondolom, hogy egy ilyenlecsupaszított, minimál ruhatárral egyszerű elindulni. Ha ez megvan, akkor pedig el lehet kezdeni bővíteni mintákkal, színekkel. 

Ha szeretnéd ruhatáradat Te is lecsupaszítani, és az alapdarabokból kiindulva szettekbe rendezni, örömmel segítek!

 

(Fotók: Pinterest)

 

 

Kosár

Nincsen több megvásárolható termék

A kosarad üres.